Genel KDV oranlarımız AB ülkelerinden kötü değil

Haber Giriş : 08 Kasım 2004 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Katma Değer Vergisi'de (KDV) genel oranı aşağı çekmeye çalışırken, Türkiye'de uygulanan genel KDV oranının Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden çok da kötü olmadığı ortaya çıktı. Yüzde 18'lik genel KDV oranıyla Türkiye, 15 AB üyesi ülkeden daha düşük oranda vergi alıyor.

Ancak Türkiye sağlık hizmetleri üzerinden aldığı yüzde 18'lik KDV oranıyla birçok AB üyesini solluyor. Yeni vergi paketi ile ilgili çalışmalarını sürdüren Gelirler Genel Müdürlüğü'nün, KDV'den genel oranı üç puan aşağı çekip çekmeyeceği konusundaki belirsizlik sürerken, araştırmalar Türkiye ile müzakere tarihi beklediğimiz AB üyesi ülkeler arasında KDV karşılaştırmalarında Türkiye'nin durumunun çok farklı olmadığını gösteriyor.

Halen Türkiye'de KDV oranları 1, 8 ve 18 olmak üzere üç basamaklı olarak uygulanıyor. Genel oran ise yüzde 18. AKP iktidara geldikten sonra vergi oranlarını aşağı çekeceğini taahhüt etmiş, KDV'de ürün bazında indirim yapmıştı. Vergi oranının yüzde 8 ya da 12'ye düşmesi planı ise IMF'nin itirazları nedeniyle rafa kaldırılmıştı. Hükümet, gelecek yıl toplam vergi gelirlerinin bu yıla göre yüzde 19.9 artışla 118 katrilyon 950 trilyon lira olmasını hedefliyor. Toplam vergi gelirleri içinde KDV'nin yüzde 11.8 artışla 22 katrilyon 130 trilyon liraya ulaşması bekleniyor.

KDV genel oranı yüksek olan AB üyesi ülkelerde tek bir ülke hariç, ürün bazında genellikle daha düşük basamaklı vergi var. AB'nin ürün bazında tek KDV oranı uygulayan ülkesi Danimarka. Danimarka'da genel KDV oranı yüzde 25. Danimarka'da sağlık hizmetleri, yolcu taşımacılığı ve gazete üzerinde ise KDV yükü sıfır.

Türkiye ile AB üyesi ülkeler karşılaştırmasında en önemli grup ise sağlık hizmetleri. Genel oran konusunda AB ortalamasını tutturan Türkiye, sağlık hizmetlerine uygulanan KDV konusunda ise sınıfta kalıyor. Çünkü, Türkiye'de sağlık hizmetlerinden alınan yüzde 18'lik KDV AB üyesi ülkelerin çok üzerinde bir oran. 17 AB üyesi ülke sağlık hizmetleri üzerinden hiç KDV almazken, geri kalan üye ülkeler yüzde 5.5 ile 10 arasında değişen oranlarda KDV uyguluyor. Sağlık hizmetlerine 'sıfır' KDV uygulayan ülkeler arasında, Danimarka, İrlanda, İtalya, Hollanda, Portekiz, Finlandiya, İsveç, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Güney Kıbrıs, Latviya, Litvanya, Macaristan, Malta, Slovenya ve Slovakya bulunuyor.

Suda da oran yüksek

İrlanda ve İngiltere'de temel ürünlerden alınan KDV oranlarının 'sıfır' olması dikkat çekiyor. Sudan alınan KDV'de ise Türkiye en yüksek oran uygulayan ülkeler arasında dördüncü sırada. Türkiye doğalgaz ve elektrikten de yüzde 18 ile AB üyesi ülkelerin birçoğundan yüksek vergi alıyor.

Gıdada seviye düşük

Türkiye gıda ürünleri üzerinden alınan KDV konusunda ise sağlık hizmetlerine göre nispeten daha iyi durumda. Çünkü, Türkiye'de gıda ürünlerine uygulanan yüzde 8'lik KDV oranı birçok AB üyesi ülkesinden daha düşük seviyede. Danimarka gıda ürünlerine yüzde 25'lik KDV uygularken, Slovakya yüzde 19, Latviya yüzde 18, Finlandiya yüzde 17, Avusturya yüzde 10 alıyor. Gıda ürünlerine uygulanan KDV oranları konusunda benzerlik gösterdiğimiz ülke ise Yunanistan ve Slovenya.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber